James & Charlie

Mag ik aan u voorstellen mijn 2 Shetland Sheepdogs James ( Blue merle 5 jaar oud ) en Charlie ( Tricolor 1 jaar oud ).

Het leek me leuk om af en toe eens wat verhalen over de boy’s te schrijven. Maar ook af en toe eens wat nuttige tips met jullie te delen over bijvoorbeeld de voeding voor honden en het herkennen van hondenkwaaltjes zoals symptomen herkennen en behandelen en wanneer naar de dierenarts te gaan, maar ook het voorkomen van ziekten.

En je gelooft het niet, maar laat ik nou net zelf met de boy’s een pittige week achter de rug hebben van twee honden aan de diaree, jawel ze hadden beide een vervelende buikgriep te pakken. En iedereen die een langharige hond ( of kat!) heeft, weet wat het betekend om een hond te hebben die de hele dag aan de diaree is, ik kon mijn lol dus op!

Het begon met Charlie, notabene op zijn verjaardag, en een paar dagen later sloeg het over naar James maar dan nog iets heftiger er zat zelfs bloed bij zijn ontlasting. Dus dan is het wel belangrijk om de dierenarts er even naar te laten kijken. Zo gezegd zo gedaan, wij met de boy’s naar de dierenarts. Zoals ik al zei ze hadden een buikgriepje te pakken, die ook in de buurt rond ging want ja de buurhond en meerdere honden uit de omgeving hadden er ook last van en mijn dierenarts bevestigde dat. Gelukkig was het bloed in de ontlasting bij James niets anders dan irritatie van een paar dagen diaree. Ik kreeg een mooi compliment van de arts hoe goed de honden er uitzagen ondanks dat ze zich niet echt fit voelde op dat moment en met een tube probiotica in mijn handen en een gevoel van opluchting dat alles verder oke was gingen wij weer huiswaarts. En inderdaad na twee dagen was alles weer helemaal oke, honden blij en wij ook opgelucht.

Wat zijn eigenlijk de gebruikelijke boosdoeners bij diaree en hoe kan je het het best behandelen

Alle honden krijgen weleens diaree al was het maar omdat ze een gevoelige maag hebben, dol op afval zijn en slim vuilnisbakken omgooien of in zakken wroeten. In de meeste gevallen is diaree een natuurlijke manier om dingen kwijt te raken die ze niet hadden moeten eten, maar dat gaat meestal na een dag of twee drie alweer beter. Honden die dunne ontlasting houden kunnen behoorlijk ziek worden omdat ze iets onder de leden hebben en teveel vocht verliezen.Vooral puppy’s en oudere honden kunnen gevaar lopen door uit te drogen. Naar de dierenarts gaan is dan noodzakelijk!

De meeste oorzaken van diaree zijn:

  • Iets verkeerds eten
  • Op ander voer overstappen
  • Wormen
  • Infecties
  • Voedselallergien
  • Teveel eten
  • Botten die gaan splinteren

Wat is de beste zorg tegen diaree

Geef ze kans om te herstellen. Diaree komt alleen voor als de ingewanden het voedsel dat erin komt niet accepteert. Als je je hond vierentwintig uur niets te eten geeft ( puppy’s 8 uur), zal de druk op de darmen verminderen en zullen ze weer normaal gaan werken. Een dag zonder eten is geen probleem voor honden, maar ze hebben wel altijd water nodig, vooral wanneer ze diaree hebben gehad , omdat ze dan in korte tijd veel vocht verliezen.

Geef ze bij diaree licht verteerbare voeding

Waardoor de diaree ook veroorzaakt is, het betekend altijd dat de spijsvertering overwerkt is en rust nodig heeft. Tot de ontlasting weer vast wordt raden dierenartsen aan honden licht verteerbaar voer te geven, zoals bijvoorbeeld vier maal daags kleine beetjes gekookte kip met rijst. Controleer op wormen, zo ja vraag je dierenarts om een goed wormen middel( Dit mag pas gegeven worden als je hond herstelt is en weer helemaal fit is). Heeft je hond een infectie ondersteun de darmen door op een gezonde manier nuttige bacteriën (probiotica) in het darmen stelsel aan te vullen, door je hond elke dag wat biologische yoghurt ( met levende culturen) door het voer te doen. Ook kan je je het beste aan een soort voer houden en beperk het hoeveelheid vet.

Met onze boy’s gaat het inmiddels weer helemaal goed, ze zijn weer helemaal de oude en genieten weer van hun voeding zonder problemen.

Liefs Yvonne ❤️

Dierenartsassistente 🐕 🐶 🐰 🦆