Natuur

Magische Herfst

Als ik aan de herfst denk, dan denk ik aan een magische onzichtbare wereld, een wereld waarin natuurwezens centraal staan. Een wereld waarin feeën, elfen, kabouters en honderden andere verschillende natuurwezens ieder een eigen bijzondere taak hadden. De belangrijkste opdracht van al deze wezens is het hoeden van de natuur op de planeet Aarde. Zij zijn de beschermers van de natuur en zorgen ervoor dat zij iedere keer weer terug in harmonie gebracht wordt en wij mensen maken het ze zeker niet gemakkelijk.

Ik kan erg genieten van de herfst, dan krijg ik meestal heel veel zin om koekjes en appeltaart te gaan bakken. Ook lees ik dan graag boeken, over bijvoorbeeld magische natuur wezens. Als je bijvoorbeeld terug kijkt naar de geschiedenis dan zie je in iedere cultuur of religie engelen of natuurgeesten terug keren. In de oude tijden werden zo veel natuurverschijnselen verklaard. De mensen vertrouwden toen veel sterker op de verborgen krachten in de natuur en maakten hier, wellicht ook door hun grotere afhankelijkheid, veel beter gebruik van. In het algemeen kun je stellen dat het wereldbeeld onderverdeeld kon worden tussen een hemels en een aards aspect. De hemel werd bewoond door Goden en Godinnen en hun afgezanten waren engelen. De aarde werd bevolkt door de mens en zij werden gesteund en geholpen door de natuurwezens. Of je er nu wel of niet in geloof, dat maakt in wezen niet zo veel uit, er straalt sowieso iets magisch vanuit, vindt je niet?

Toen ik vanmorgen vroeg over de markt slenterde, kwam ik een pareltje van een boek tegen. Een heel oud boek uit 1929 over paddestoelen, herfst, vallende blaadjes en regen , je snapt het al, dat boek moest ik gewoon hebben. En voor vier euro mocht ik hem meenemen, geweldig toch! De herfst is toch weer een nieuw seizoen en dan voel ik toch weer de behoefte om wat meer te gaan tekenen en schilderen en daar kon dit boek met zijn mooie nostalgische plaatjes goed van pas komen. Daarnaast ben ik ook weer iets meer gemotiveerd om wat meer buiten foto’s te gaan maken want tja René heeft een nieuwe camera en die moest natuurlijk ingewerkt worden. Ik zeg er meteen bij dat ik nog niet alle foto’s gebruik van de nieuwe camera ( behalve de eerste en de laatste foto ), de andere foto’s maak ik met mijn iphone of komen van Unsplash.

Maar de herfst heeft ook zo zijn wat mindere kanten, het brengt ook weer meer verkoudheden en griep met zich mee, dus wat extra op je gezondheid en je immuunsysteem letten kan nu ook zeker geen kwaad.Waar kan je het best op letten;

In ieder geval lekker naar buiten en veel gaan wandelen in de natuur, frisse lucht dat doet een mens altijd goed. Maar ook extra letten op voeding waar vitamine C in zit is heel belangrijk voor je immuunsysteem. Wist je trouwens dat de mens zo ongeveer het enige levende wezen ( oké samen met de cavia) dat vitamine C niet zelf kan aanmaken. We missen het enzym glucose-oxidase waarmee vrijwel alle dieren ( en planten) uit glucose vitamine C kunnen maken. Dat is opmerkelijk, want vitamine C is onmisbaar in tal van lichaamsprocessen.

Het is de stof bij uitstek die ons beschermt tegen allerlei schadelijke factoren waar we onvermijdelijk mee in aanraking komen. Dat kan variëren van stress, luchtvervuilende stoffen, tot bacteriële of virale infecties en fel zonlicht. Daarom zijn vruchten vaak zo rijk aan vitamine C. Het zijn de meest tere en kwetsbare plantendelen en meestal hangen ze vrij en onbeschermd in de zon. Vitamine C zorgt ervoor dat vruchten kunnen overleven.

Dus al met al wat extra vitamine C kan helemaal geen kwaad, dus pel eens wat vaker een sinaasappeltje of neem een appel of peer en doe gerust eens een scheutje citroen in je middag thee. Maar ook stukjes rauwe paprika zo tussendoor zit bomvol vitamine C met andere worden meer groenten en fruit in het menu is zeker geen overbodige luxe.

Deze thee is heel goed als je verkouden bent of last hebt van je keel; cayennepeper heeft een sterk antiseptische werking. Drink met kleine slokjes 2 dagen lang 3 koppen per dag.

Foto Jess Bailey
  • 60 gram gember geschild en in dunne plakjes
  • 1/2 eetlepel citoensap
  • 2 theelepels honing
  • 1/4 theelepel cayennepeper ( als je wilt – vooral goed bij verkoudheid)

Lieve mensen geniet van deze mooie en magische herfstdagen en pas goed op jezelf.

Liefs Yvonne 🧚‍♂️

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *