Natuur

Jaarfeest Imbolc en de lente schoonmaak

Afgelopen week heb ik flink lopen poetsen, kasten uitgeruimd, ramen gelapt, een hoop oude troep uit huis verwijderd en lekker geurende wierook piramides gebrand. Ik heb sinds een week de lente schoonmaak kriebels, alles moet schoon opgeruimd, wat niet meer nodig is mag weg en het voelt heel goed om alles zo goed te reinigen.

Maar waar komen die lentekriebels nou eigenlijk vandaan en wat is eigenlijk Imbolc.

Ik ging op zoek naar de mythe achter deze oude Keltische traditie.

Foto Ksenia Yakovleva

Laat ik zeggen dat ik een nieuwsgierig persoon ben en heel erg geïnteresseerd naar natuurreligies en onze oude tradities, dus na wat onderzoek ben ik erachter gekomen wat Imbolc betekent en waarom wij steeds weer teruggrijpen naar deze oude tradities zonder te weten waarom dit zo is.

Wat is Imbolc en hoe vieren wij dit

Imbolc is een jaarfeest wat gevierd wordt vanaf zonsondergang van 1 februari tot 2 februari.

Volgens de Keltische traditie wordt Imbolc gevierd tijdens het middelpunt tussen de winter zonnewende en de lente equinox . Het dient als herinnering dat de winter tot een einde komt en de lente om de hoek staat. De aarde warmt op , de zon laat zich zien en de eerste bloemen beginnen te groeien.

Foto Wolfgang Hasselman

De viering is gekoppeld aan de godin Brighid. Zij is de beschermer van huis en haard en hoort bij de beschermde vlam. Om haar te eren zuiveren mensen hun huis en maken zij deze schoon, de lente schoonmaak is hier dus van afgeleid, het is een perfecte manier om de lente in huis te halen. En hoe grappig is dat dat nog steeds zo in je systeem zit. Elk jaar weer krijg je vlak voor de lente de kriebels om je huis een grote schoonmaak beurt te geven, terwijl je eigenlijk helemaal niets van deze traditie afweet.

Brighid is echter niet alleen de godin van het huis, ze is ook godin van het vuur, smeden, vruchtbaarheid, geneeskrachtige wateren en bronnen. En Imbolc is ook heel belangrijk voor de landbouw kalender. Boeren beginnen hun land voor te bereiden op de eerste oogst.

Hoe kun je Imbolc vieren

Zoals ik eerder schreef, kun je Imbolc vieren door een grote voorjaarsschoonmaak , dat is een goede manier om de godin Brighid te eren. ruim alles op wat je plek rommelig maakt, doe dingen weg die geen goede energie meer geven. Verwijder stof en vuil. Laat frisse lucht binnen en verwijder stoffige droge lucht die de winter met zich meebrengt en brand wierook om de negatieve energieën weg te jagen.

Vuur is een belangrijk element in het jaarfeest, dus brand kaarsen of als je een tuin hebt ga gezellig voor een vuurschaal zitten en geniet. Dit festival gaat over het vieren van het terugkerende licht.

Omdat Imbolc over zuivering gaat zou je een bron of een waterval kunnen bezoeken om te zuiveren, hoewel dit niet voor iedereen is kun je ook een koude douche nemen. Stromend water neemt de slechte en negatieve energieën mee, waardoor je je nieuw en fris voelt.

Het branden van salie heeft een zuiverende en reinigend effect op de ruimte en jezelf.

De eerste winterbloemen die na de winter beginnen te bloeien, zoals de narcissen en het madeliefje symboliseren een nieuw begin en nieuwe groei en weder geboorte.

Berg kristal is één van de meest neutrale kristallen. Het heeft ook een groot genezend effect en neutraliseert energieën om je heen.

Belangrijke kleuren voor Imbolc zijn

rood, voor de opkomende zon

Groen, voor het leven wat zich ontspruit onder de aarde

Wit, voor de smeltende sneeuw.

Foto Jen Theodore

En ook leuk om af en toe eens te doen, leg eens een kaartje en kijk welke energie jou die dag omringd.

Wat wij gaan doen om Imbolc te vieren? Wij gaan over een paar dagen samen met de shelties naar Overijssel, we hebben een natuurhuisje met houtkachel geboekt, we gaan de bossen in, bezoeken de hunnebedden in Drenthe, genieten van het eerste getjilp van de vogels in het bos, vieren dat we 2 februari alweer 32 jaar samen zijn, gaan lekker koken en zitten we s’avonds met een dikke deken en een warme koffie voor een vuurschaal in de tuin te genieten van het allereerste begin van een aankomende lente .

Zo… maar voor nu ga ik eerst even een warme chocolade melk voor mijzelf inschenken en dan weer gauw aan de slag want ik ben voorlopig nog niet klaar met de grote lente schoonmaak.

Liefs Yvonne 💚

Bron: Castlefest, Dewi van Zeggelaar

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *