Voeding

Wat de natuur ons kan leren over gezond eten

Het is alweer een tijdje geleden dat ik iets over voeding heb geschreven, dat bedacht ik me ineens vanmorgen toen ik een kop dampende gemberthee aan het inschenken was.

Nog niet zo heel lang geleden, toen ik een wandeling door het centrum van Rotterdam maakte, stuitte ik in een grootte nog maar pas verbouwde boekenwinkel op een boek wat direct mijn aandacht trok. De laatste tijd moet ik eerlijk bekennen ben ik niet meer zo met lezen over voeding bezig, maar als ik dan toch een boekenwinkel inloop kan ik de afdeling met voedingsboeken niet voorbij lopen en als ik dan wat leuks zie dan moet ik het kopen en zie hier het resultaat.

Eten als Dieren‘ is een wetenschappelijk boek dat is geschreven door David Raubenheimer & Stephen J. Simpson en gaat over wat de natuur ons kan leren over gezond eten.

Het is misschien wel leuk om een stukje over het boek aan jullie te vertellen zodat je een beetje een inzicht hebt waar het over gaat.

Onze voorouders bezaten ooit het vermogen om precies te weten welk voedsel hun lichaam op welk moment van de dag nodig had. Van bavianen tot schimmels, bijna alle levende organismen weten instinctief wat ze moeten eten voor een optimale gezondheid. Maar wanneer en waarom zijn wij dit vermogen kwijtgeraakt en – nog belangrijker – hoe kunnen we het terugkrijgen?

David Raubenheimer en Stephen Simpson beantwoorden deze vragen in een meeslepend verhaal over evolutionaire biologie en voedingswetenschap, gebaseerd op jarenlang baanbrekend onderzoek. Hun kleurrijke wetenschappelijke reis brengt lezers over de wereld, van de uitlopers van Kaapstad tot de woestijnen van Arizona, tot een ultramodern onderzoekcentrum in Sydney.

Dit verrassende wetenschappelijk avontuur resulteert in een voedingstheorie die diepgaande gevolgen heeft voor de huidige epidemie van metabole ziekten en obesitas. Raubenheimer en Simpson geven daarnaast advies om de ongewenste bijwerkingen van populaire diëten te begrijpen en controle te krijgen over onze voedselomgeving en laten zien dat lekker en gezond onlosmakelijk verbonden zijn aan goed eten.

Ik vind het ongelofelijk interessant dat je door een eiwitarm voedingspatroon je levensduur kan verlengen omdat dat DNA ,cellen en weefsels beschermt tegen de onvermijdelijke schade die tijdens groei en celdeling wordt teweeggebracht. Dus wanneer je de beste gezondheid wilt hebben tot op hoge leeftijd kan je het best op een eiwitarm dieet zitten, maar je hebt een groter voortplantingspotentieel op een eiwitrijker, koolhydraatarmer dieet.

Met andere woorden, door aan de knoppen van eiwitten,vetten, koolhydraten en vezels te draaien kunnen we overgewicht met of zonder insulineresistentie voorkomen of veroorzaken; de levensduur verlengen of verkorten; de voortplanting stimuleren of uitstellen; de spiermassa vergroten of verkleinen; het microbioom in de darmen en het immuunsysteem veranderen; en nog veel meer.

Dat is nogal wat allemaal. Dat zet je toch aan het denken bij sommige dieet trends die je tegenwoordig veel ziet en dan noem ik een paar voorbeelden als het Paleo dieet waarbij er heel eiwitrijk en koolhydraatarm wordt gegeten, want een teveel aan eiwitten kan levens verkortend zijn of een Vegan-plantaardig dieet waarbij eiwitarm en koolhydraatrijk wordt gegeten, maar heb je een kinderwens dan zijn genoeg eiwitten weer heel belangrijk dus dat is iets om over na te denken.

Maar voor nu ga ik eerst eens even een flinke wandeling maken met de honden op het strand en daarna genieten van een lekkere lunch, die ik alvast gemaakt hebt.

Liefs Yvon 💕

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *