Natuur

De maand juli is een prachtige spiegel van de maatschappij

Vandaag gingen we erop uit, met een volgepakte rugzak en ons goede humeur liepen we naar de auto, de honden kwamen kwispelend en blaffend achter ons aan, die wisten het allang…we gaan wandelen!

Wij gaan dit jaar niet op vakantie, maar hee…wie zegt dat wij wat missen, Nederland heeft zulk wonderschone natuur, je raakt niet uitgekeken. Vandaag was Goeree Overflakkee aan de beurt om er een flinke wandeling te gaan maken. De zon scheen hoog aan de hemel zoals dat in Juli hoort. En de vogels…ik vindt het zo jammer dat ik jullie dat niet kan laten horen… het gezang zo geweldig mooi. Wij zijn er dan ook meestal heel vroeg in de ochtend, om 8 uur liepen we al door het bos. Een afwisselende wandeling die ging door bos, duin ,strand en een schattig dorpje. James & Charlie waren dan ook in hun sas, want op het strand mochten ze even los lopen. James maakte daar dan ook handig gebruik van door lekker een plons in het water te nemen. Charlie had die behoefte niet zo, die keek op een afstandje toe wat zijn grote broer nou toch aan doen was.

Zoals jullie eerder hebben kunnen lezen, ben ik met een studie bezig die je leert hoe oude natuur volkeren leefde, zoals bijvoorbeeld de Kelten. Daar stond een prachtig stukje geschreven over de maand Juli, wat volgens de Coligny kalender Equos ook wel de paardentijd werd genoemd. Wacht, ik lees een stukje voor, maar eerst nog even wat foto’s van de wandeling.

De maand juli is een prachtige spiegel van de maatschappij en de tijd waarin we vandaag de dag leven. De schoonheid van de natuur is net over haar hoogtepunt heen. We zien buiten nog een pracht aan bloemen, aan dieren en koesteren ons in de warmte van de zomerzon. Maar toch, tegelijkertijd zien we hier en daar een eerste teken van verval. Sommige bloemen zijn al uitgebloeid. In andere planten zien we subtiel de eerste vruchten onstaan. De verleiding van jeugdige passie is voorbij. Loomheid heeft plaatsgemaakt voor vroegere aktie. Met weemoed kijken we af en toe terug naar het verleden. soms wanhopig proberen we vast te houden aan dat wat ooit zo mooi voor ons was. De tijd van groei is echt voorbij.

Als krachtdier is het paard verbonden met de maand december. Dan fungeert zij als boodschapper tussen deze en de andere wereld Annwn. In de maand juli nodigt het paard je uit om keuzes te maken.Welke richting in jouw leven wil je uit? Om dit beter te begrijpen neem ik je kort mee naar de natuurlijke leefomgeving van het wilde paard.

Sinds honderden jaren houden wij paarden als huisdieren in stallen, maar dit is helemaal tegengesteld aan het leven dat een paard vanuit haar eigen natuur zou leiden. Een wild paard leeft op weidevelden, schuilt af en toe onder een boom, maar zou nooit in een grot( stal!) binnengaan.Om aan voedsel te komen graast ze meer dan 20 uur per dag. Ze eet allerlei soorten kruiden, maar zelfs als er niet voldoenden kruiden zijn, heeft ze een heel goede neus voor het vinden van goed voedsel. slapen doet ze niet zo heel veel. Haar ritme is niet gebaseerd op dag en nacht, maar net hoe het uitkomt. Veel graast ze , af en toe rust ze een beetje. Dagelijks legt ze zo meer dan 50 kilometer per dag af.

Het oorspronkelijke paard is dus een dier dat een groot territorium afreist, lekker langzaam, op haar gemak, maar wel steeds in de weer om de juiste kruiden voor haar gestel te vinden. Als je dus kijkt naar het paard als wild dier, dan zie je voor welke keuze ze je uitnodigt: Welke weg loop jij om dat energetische voedsel te vinden dat ook echt bij je past?

Onze maatschappij kun je vergelijken met het gedomesticeerde paard:Het staat op stal en beweegt nauwelijks nog, alleen op het moment dat hij in een manege wat saaie rondjes mag uitvoeren. als een paard een uur per dag beweegt, dan komt het nauwelijks aan een kwart van zijn bewegingsbehoefte toe! Het eten wordt niet meer met zorg de hele dag bij elkaar gesnuffeld, maar is high tech samengesteld in handige hapklare brokken. Het dier wordt lui, nukkig en maakt soms rare bokkensprongen. Herken je de maatschappij?

De keuze die zo bij deze maand en ook bij dit tijdperk hoort is de keuze of je meegaat met de verdere domestificatie van onze maatschappij of dat je teruggaat naar de wildheid in onze natuur.

Ik wens iedereen een hele mooie vakantie toe 🙏✨

Liefs Yvon 🌿

2 Comments

 • Daniëlle

  Hoi lieve heertjes en baasjes, wat een mooie foto’s weer van een mooi avontuur van jullie.

  Zwemmen daar doet je moeder ook niet aan hoor Charlie,maar het is zeker leuk om naar je grote broer te kijken.

  Mama Theddie en je tantes zijn ook op vakantie in Nederland en hebben heerlijk gevwandeld in het mooie bos op de Utrechtse heuvelrug. Het is hier in Nederland zeker zo mooi als in het buitenland.

  Dikke kroel voor jullie allemaal!🐶

  • Yvonne Hijnen

   Dank je wel Daniëlle, voor je lieve reactie🌸 Charlie houdt zeker niet van natte voetjes, maar vindt het ongelofelijk leuk om het balletje of stok van James af te pikken en hard weg te rennen,🙈 😂 en hij is dan ook vele malen sneller dan James, die op zijn beurt, als hij teminste ze balletje of stok te pakken krijgt😬, het water in vlucht haha…het zijn werkelijk waar twee clowns 😆 Dikke knuffel van de boy’s aan mama Theddie en de Tantes 💕 🐕 en jullie nog een hele fijne vakantie gewenst👍 🌸

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *