Natuur

Hooikoorts of histamine intolerantie

Ik hou ontzettend van de lente, alles wordt weer zo mooi groen, de vogels fluiten hun mooiste lied en zijn druk in de weer om hun nest aan te vullen met takjes, grassprietjes en van alles wat bruikbaar is om het nest zo goed mogelijk mee te verstevigen.

Zucht…vandaag stond ik jammer genoeg op met een zwaar gevoel in mijn hoofd en licht hoofdpijn, vocht vasthoudend aan mijn ogen en een tintelend gevoel aan mijn lippen. en daarbij een heel moe gevoel. Het is weer zover…hooikoorts! Ik voelde me allesbehalve lekker in mijn vel. Hooikoorts, het is een elk jaar weer een terug kerend probleem, alsof je ziek bent en toch ook weer niet. Gelukkig heb ik er medicijnen voor, maar als je die te laat inneemt, dan helpt dat niet direct en kun je je behoorlijk beroerd door voelen.

En ik hou zo van de natuur, dus ik weiger pertinent om mezelf op te sluiten in huis en loop daarom toch heel eigenwijs regelmatig met de honden door de grasvelden met veldbloemen.

Om daarna met ontzettende jeuk aan mijn ogen en zonder enig energie thuis neer te ploffen op de bank. Ik had nog zoveel te doen, maar ik voel me op zo’n moment zo belabberd dat er niets anders op zit dan me over te geven aan mijn moeheid. Het enige wat me op zo’n moment dan enigzins wat verlichting geeft is de histamine te beperken in mijn voeding zodat ik de overgevoeligheid voor de histamine intolerantie wat kan beperken.

Overgevoeligheid voor histamine komt relatief veel voor, vooral bij vrouwen.

Ik schrijf hieronder een klein stukje uit het boek’ lekker leven met histamine intolerantie’.

Histamine is een stof die van nature in je lichaam voorkomt. Histamine heeft namelijk verschillende functies in je lichaam. Het heeft namelijk een rol in het maagdarmkanaal, bij de productie van het maagzuur. In de hersenen zorgt het voor prikkeloverdracht en heeft hierdoor onder andere een rol in het slaap-waak ritme. En histamine heeft een belangrijke functie in het afweersysteem. In het geval van een infectie, maar ook bij allergie, (pollen of voeding) komt histamine vrij en versterkt het de lokale immuunreactie door de doorlaatbaarheid van de bloedvaten te vergroten. De stoffen of andere oorzaken die zorgen voor het vrijkomen van histamine worden ook wel triggers genoemd. Behalve ziekteverwekkers en allergenen zijn er ook andere triggers, bijvoorbeeld sommige voedingsmiddelen, alcohol en medicijnen.

Histamine komt niet alleen in het lichaam voor maar ook in voedingsmiddelen. Met name in gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals zuurkool, oude kaas, brie.

Oorzaken van een histamine intolerantie kunnen zeer uiteenlopend zijn. De meest voorkomende oorzaak is dat er te weinig van het enzym DAO in de dunne darm gemaakt wordt. Dit kan genetisch bepaald zijn, maar kan ook ontstaan door onder andere darmafwijkingen, bijvoorbeeld door coeliakie, bacteriële darminfectie, beschadiging door langdurig medicijn gebruik of de ziekte van Crohn. De darmwand is hierbij beschadigd, waardoor de wand onvoldoende in staat is om DAO aan te maken. Deze vorm van histamine intolerantie kan tijdelijk zijn. Wanneer de darmwand hersteld is kan de wand weer DAO aanmaken.

Bij een histamine intolerantie veroorzaakt door een darmaandoening komt ook vaak een tegelijkertijd een lactose intolerantie voor.

Maar al met al een hele vervelende kwaal voor veel mensen die elk voorjaar weer te kampen hebben met hooikoorts of een histamine intolerantie. Vooral als je erg graag buiten in de natuur wandelt zoals ik graag doe met de honden. Een zonnebril kan trouwens enigzins wat bescherming voor je ogen bieden tegen de pollen.

Ik hou me voor nu maar weer even aan mijn histamine arme dieet en blijf ondanks de hooikoorts, gewapend met zonnebril toch heel eigenwijs de natuur ingaan.

Liefs Yvonne 🌿

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *