Natuur

De kunst van eenvoudig leven

Je hoeft alleen maar naar je honden te kijken om te zien dat zij de kunst van eenvoudig leven volkomen beheersen. Je kunt zo ontzettend veel leren van dieren, vooral omdat ze in het nu leven. Voor dieren is er geen verleden en ook geen toekomst, ze leven in het moment en hoe heerlijk is dat.

Vandaag ging ik heerlijk wandelen met de boy’s gewoon in mijn eigen buurtje in Schiedam, het was schitterend weer. En ik kon het dan ook niet laten om weer even wat mooie lente plaatjes te schieten.

Zoals je kunt zien zijn de twee doggies 🐕 🐕 altijd samen, ze zijn de grootste maatjes van elkaar, heerlijk om te zien.❤️

Ik had jammer genoeg geen handschoenen en geen tas bij me, anders had ik mooi wat jonge brandnetel toppen mee kunnen nemen voor mijn voorraadje brandnetel thee. Een reminder voor de volgende keer…🌿

Brandnetel is rijk aan vitaminen A, C en K en verscheidene mineralen: ijzer, calcium, chroom, koper, chloor, magnesium, kalium, mangaan, fosfor, selenium, silicium, natrium, zwavel en zink

De plant wordt al jaren gebruikt als heilzaam kruid en als een bron van voedsel. Het is rijk aan veel vitaminen en mineralen. De geur van brandnetels is te vergelijken met spinazie wanneer het gekookt wordt. Vroeger werden de jonge planten in de lente geoogst en gekookt door indianen, wanneer ander voedsel schaars was. Door de planten te weken of te koken in water worden de bijtende chemische stoffen uit de plant verwijderd. Zodra deze brandharen zijn verwijderd, kan de plant worden verwerkt en gegeten zonder het gevaar van prikken.

Veiligheid

Bij zwangerschap wordt afgeraden brandnetel te gebruiken, mogelijk heeft het een baarmoeder stimulerend effect .

Toepassing

De onderdelen van de brandnetel die worden gebruikt zijn de wortels en de bladeren. Brandnetel bladeren kunnen ook worden gebruikt in thee of sap. Eveneens is het mogelijk de brandnetel plant te gebruiken als een tinctuur of een olie-extract. Brandnetel wordt gebruikt bij urinaire aandoeningen die geassocieerd worden met goedaardige prostaat hyperplasie, zoals nocturia, vaak plassen, urine retentie, en een geïrriteerde blaas. Het wordt gebruikt als diuretica en bij spier- en gewrichtsproblemen omdat het rijk is aan silicium. Het wordt gebruikt om afvalstoffen sneller af te voeren via de nieren, bij urineweg ontsteking, jicht, bloedarmoede, moeilijke circulatie, milt problemen, diabetes en andere endocriene problemen. Maagdarm problemen, galklachten, versnelde veroudering, diarree en dysentrie, astma, long problemen en eczeem. Het werkt bloedzuiverend, wond helend en is een algemene opkikker. Uitwendig worden delen van de pant gebruikt bij reumatische pijnen en als haarolie bij haarverlies (silicium).

Bijwerkingen

Brandnetel wordt over het algemeen goed verdragen. Er zijn enkele gevallen bekend met maag-darm problemen of allergische huidreacties 

Interacties met medicijnen

Omdat brandnetel mogelijk de bloeddruk en bloedsuikerspiegel kan verlagen moet men enigszins uitkijken wanneer men medicijnen neemt met ditzelfde doel. Het zou theoretisch elkaar kunnen versterken.

Brandnetel bevat een grote hoeveelheid vitamine K . Deze vitamine heeft een positief effect op bloedstolling. Wanneer men bloedverdunners slikt is bij hoge doseringen brandnetel raadzaam om het bloed extra te monitoren.

Ortho Health Foundation

Vandaag heb ik de kunst van eenvoudig leven proberen te vangen in deze schitterende plaatjes uit de natuur in al zijn glorie. Ik gun iedereen een gelukkiger bestaan door enorm te genieten van zulke mooie geluksmomenten als ik op dit moment doe.

Liefs Yvonne 🌿

2 Comments

 • Danielle

  Het is prachtig in jullie park vlakbij huis!

  De natuur is zo mooi nu, alles begint uit te lopen en als je frisse groene kleuren❤️🥰 i love it.

  Dikke krole voor Charlie en James🐾

  • Yvonne Hijnen

   Nu alles weer gaat groeien en bloeien, ziet het er allemaal weer prachtig uit en is wandelen met de doggies heerlijk! knuffel van Charlie en James🐕 🐕

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *