James & Charlie

Met James naar de dierenarts

James is gelukkig weer helemaal hersteld van zijn operatie aan zijn blaas. De arme jongen had blaassteentjes en heeft niet zo’n fijne maand gehad. Maar afgelopen week was het het laatste tripje naar de dierenarts ,want hij is weer helemaal genezen verklaard.

Een paar weken geleden ontdekte we dat James moeite had met plassen. Die bewuste ochtend zag ik dat hij tijdens ons dagelijkse uitlaat wandeling ,toen hij zijn poot omhoog deed er nogal lang over deed en er geen druppel urine te zien was. Ik bedacht me geen moment, waarschuwde Rene, die direct de auto pakte en zonder de dierenarts te bellen reden we al richting de praktijk, want dit is geen gein, snel handelen is noodzakelijk in dit geval.

Daar aangekomen legde we de situatie uit en werd hij direct door de dierenarts gezien, die dag lag James op de operatie tafel. De dierenarts complimenteerde ons nog met ons zeer snelle handelen, want helaas ziet hij vaak anders en wordt het meestal heel laat herkend wat zeer ernstige gevolgen kan hebben voor de hond. Nu ben ik wel bekend met dit soort situaties, vanwege mijn opleiding die ik in het verleden heb gehad, maar kan me ook voorstellen dat het niet altijd op tijd wordt gezien. Vooral omdat reuen bij elke boom hun poot wel optillen en er daarom ook regelmatig geen druppel urine te zien is, want je weet wel ,heel veel kleine plasjes🙈. Maar ik lette niet alleen op de hoeveelheid urine, maar ook op zijn gedrag en door dit samen herkende ik direct het probleem.

Het is dus heel belangrijk om het gedrag en het plas patroon te herkennen bij je hond. Een hond die bijvoorbeeld meer gaat plassen dan gebruikelijk, zonder dat hij meer is gaan drinken, of hij laat in huis wat druppeltjes vallen of hij plast helemaal niet meer heeft een probleem. Iets blokkeert of irriteert de urinewegen of ze hebben een inwendig probleem waardoor het lichaam meer vocht vasthoud.

In het geval van James waren het blaassteentjes die zijn problemen veroorzaakte. Honden krijgen vaak blaasstenen, harde kristalletjes die vormen wanneer mineralen zich samenklonteren. De stenen kunnen vrij groot worden en irritatie veroorzaken .Mocht een steen uit de blaas in de urinebuis terecht komen, dan kan hij de urinestroom blokkeren zoals bij James en dat geeft een levensbedreigende situatie. En hoewel reuen niet vaker blaasstenen krijgen dan teven hebben ze meer kans op verstopping van de urinebuis, omdat hun urinebuis langer en dunner is dan die van teven. Het zal lijken of ze vaker plassen, wat dus de verwarring kan veroorzaken omdat een reu sowieso al erg vaak plasjes doen en dit door het baasje over het hoofd gezien kan worden.

Drink infecties weg. Honden meer laten drinken is een goede gewoonte om de concentratie van irriterende stoffen in hun urine te verdunnen en ook bacteriën weg te spoelen Het is niet zo eenvoudig om honden meer te laten drinken. Een tip is om het drinkwater wat lekkerder te maken door er wat runder- of -kippenbouillon doorheen te doen, of zelfs een eetlepel mosselnat uit blik. Door de zoutigheid zullen de honden juist meer gaan drinken. Ze krijgen ook meer vocht binnen als je een kwart kopje water door hun voer heen mengt.

Er zijn twee soorten stenen: Struvietstenen, die zich vormen als een hond een infectie heeft gehad, zoals bij een blaasinfectie, die had James dus. James kreeg hiervoor een antibiotica en een speciaal door de dierenarts voorgeschreven proteinearm, magnesiumarm hondenvoer met veel zout om de steentjes in zijn blaas af te breken. Dit is zogezegd het goeie scenario, omdat met struvietstenen die eigenlijk veroorzaakt worden door de onsteking in de blaas volledig te genezen is. Het dieet wordt in dit geval dan ook niet aanbevolen om steentjes te voorkomen.

En dan heb je de Urinezuurstenen, dit is het minder goede scenario. Deze stenen kunnen zich vormen als een bijproduct van proteine ( urinezuur) wanneer deze in de lever niet goed wordt afgebroken. Deze aandoening komt het meest voor bij Dalmatiers. Honden die vatbaar zijn voor deze stenen, krijgen vaak levenslang een dieet voorgeschreven om dit te helpen voorkomen, soms hebben deze honden ook medicijnen nodig.

Maar gelukkig gaat het met James weer helemaal goed en hoeft hij niet meer terug naar de dierenarts. Hij heeft nog wel speciaal hondenvoer totdat de voorraad op is en kan daarna weer gewoon over op zijn eigen voer. Dus gelukkig is alles weer op zijn pootjes terecht gekomen voor onze doerak. En Charlie kan weer met een gerust hart lekker met zijn maatje ravotten, want dat heeft hij toch wel eventjes gemist.

Liefs Yvonne ❤️

2 Comments

 • Danielle

  Aaaahhhh arme James! Wat ben je een pechvogel.
  Gelukkig heb je twee toppers van baasjes, alles om jou weer beter te maken👍

  Nu weer lekker met Charlie spelen, we duimen voor je dat het goed blijft gaan met jou en je grote vriend.

  Groetjes van ons uit Papendrecht 🐾🐾❤️

 • Yvonne Hijnen

  Lief van je Danielle🌸 Maar het gaat weer helemaal top hoor met James, gelukkig 🤗 en Charlie was zo lief voor hem, het zijn zulke goede maatjes van elkaar, ze hebben het erg leuk met samen en wij genieten elke dag van die twee clown’s, want dat zijn ze echt hihi 😊😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *