Voeding

Fake Food, Fake Meat: de wanhopige poging van Big Food om de industrialisatie van voedsel te bevorderen

Ik ben een groot fan de Activistische Indiase wetenschapper Vandana Shiva en volg haar al vele jaren op de voet. En eindelijk vond ik dit geweldige stuk van haar hand over Fake Meat en Fake Food. Want sinds er een Vegan/ veggie hype gaande is is er een explosie aan fake meat of wel nepvlees in de supermarkten te koop. En dat maakte mij behoorlijk zorgelijk vooral omdat veel jonge mensen het dagelijks eten met het idee goed bezig te zijn voor de dieren en voor de aarde. Maar wat zij niet beseffen is dat ze daarmee hun gezondheid ruineren en daarmee indirect ook de aarde, hoe dan? Omdat we niet onze gezondheid kunnen verpesten zonder ook de aarde te beschadigen we zijn namelijk een onderdeel van de natuur en dus ook van de aarde. Ik wilde al heel lang een artikel over dit onderwerp schrijven, maar toen vond ik dit stuk van Vandana Shiva en het mocht ook nog eens gedeeld worden dus was ik direct in een juig stemming, want ik had dit verhaal natuurlijk niet beter kunnen vertellen dan Shiva zelf , die overigens ook een vegetariër is, net als ikzelf.

Ik wens je veel leesplezier:

Dr. Vandana Shiva

De ontologie en ecologie van voedsel

Voedsel is geen handelswaar, het is geen ‘spul’ dat mechanisch en kunstmatig in laboratoria en fabrieken wordt samengesteld. Eten is leven. Voedsel bevat de bijdragen van alle wezens die het voedselweb maken, en het heeft het potentieel om het levensweb te onderhouden en te regenereren. Voedsel heeft ook potentieel voor gezondheid en ziekte, afhankelijk van hoe het werd verbouwd en verwerkt. Voedsel is daarom de levende valuta van het levensweb.

Zoals een oude Upanishad ons eraan herinnert: “Alles is voedsel…,alles is voedsel van iets anders. “

Good Food en Real Food zijn de basis van gezondheid.

Slecht voedsel, industrieel voedsel, nepvoedsel is de basis van ziekte.

Hippocrates zei: “Laat voedsel uw medicijn zijn”. In Ayurveda, India’s oude levenswetenschap, wordt voedsel ‘sarvausadha’ genoemd, het medicijn dat alle ziekten geneest.

Vanadana Shiva
Vanadana Shiva

Industriële voedselsystemen hebben voedsel gereduceerd tot een handelswaar, tot ‘spul’ dat vervolgens in het laboratorium kan worden samengesteld. In het proces is zowel de gezondheid van de planeet als onze gezondheid bijna vernietigd.

75% van de planetaire vernietiging van bodem, water, biodiversiteit en 50% van de uitstoot van broeikasgassen is afkomstig van industriële landbouw, die ook bijdraagt ​​aan 75% van voedselgerelateerde chronische ziekten. Het draagt ​​voor 50% bij aan de bijdrage van de broeikasgassen aan de klimaatverandering. Chemische landbouw geeft organische stof en vruchtbaarheid niet terug aan de bodem. In plaats daarvan draagt ​​het bij aan woestijnvorming en bodemdegradatie. Het vereist ook meer water omdat het het natuurlijke vermogen van de bodem om water vast te houden vernietigt. Industriële voedselsystemen hebben de biodiversiteit van de planeet vernietigd, zowel door de verspreiding van monoculturen als door het gebruik van giftige stoffen en gifstoffen die bijen, vlinders, insecten en vogels doden, wat heeft geleid tot de zesde massa-extinctie.

Biodiversiteitsintensieve en gifvrije landbouw produceert daarentegen meer voeding per hectare en verjongt de planeet. Het toont de weg naar “Zero Hunger” in tijden van klimaatverandering.

Het industriële landbouw- en giftige voedselmodel wordt gepromoot als het enige antwoord op economische en voedselzekerheid. Wereldwijd hebben echter meer dan 1 miljard mensen honger. Meer dan 3 miljard mensen lijden aan voedselgerelateerde chronische ziekten.

Het gebruikt 75% van het land, maar industriële landbouw op basis van fossiele brandstoffen, chemisch-intensieve monoculturen produceert slechts 30% van het voedsel dat we eten. Ondertussen zorgen kleine, biodiverse boerderijen die 25% van het land gebruiken, voor 70% van het voedsel. In dit tempo, als het aandeel van de industriële landbouw en industrieel voedsel in onze voeding wordt verhoogd tot 45%, zullen we een dode planeet hebben. Een zonder leven en zonder eten.

De gekke rush naar nepvoedsel en nepvlees, onwetend over de diversiteit van ons voedsel en voedselculturen, en de rol van biodiversiteit bij het handhaven van onze gezondheid, is een recept om de vernietiging van de planeet en onze gezondheid te versnellen.

GGO-soja is onveilig voor het milieu en de eter

In een recent artikel “ Hoe onze toewijding aan de consument en onze planeet ons ertoe bracht genetisch gemodificeerde soja te gebruiken” Pat Brown, CEO en oprichter van Impossible Foods stelt dat:

“We zochten naar de veiligste en meest ecologisch verantwoorde optie waarmee we onze productie konden opschalen en de Impossible Burger tegen een redelijke prijs aan consumenten konden leveren”.

Gezien het feit dat 90% van de monarchvlinders is verdwenen als gevolg van Roundup Ready Crops, en we leven door wat wetenschappers een “insectageddon” hebben genoemd, is het gebruik van GMO-soja nauwelijks een “ecologisch verantwoorde optie”.

Door dit te schrijven, onthult Pat Brown zijn totale onwetendheid dat onkruid resistentie tegen Roundup heeft ontwikkeld en “superweeds” is geworden dat nu steeds meer dodelijke herbiciden vereist. Bill Gates en DARPA roepen zelfs op tot het gebruik van gene drives om amarant uit te roeien, een heilig en voedzaam voedsel in India, omdat de Palmer Amaranth een superweed is geworden in de Roundup Ready sojavelden van de VS.

In een tijd waarin over de hele wereld de beweging om GGO’s en Roundup te verbieden groeit, is het promoten van GGO-soja als “nepvlees” de eter misleidend, zowel wat betreft de ontologie van de burger als wat betreft veiligheidsclaims.

De “Impossible Burger” op basis van GMO, Roundup gespoten soja is geen “veilige” optie, zoals Zen Honeycutt en Moms in heel Amerika zojuist hebben aangekondigd:

“Dat de Impossible Burger positief testte op glyfosaat. De niveaus van glyfosaat gedetecteerd in de Impossible Burgerdoor Health Research Institute Laboratories waren 11 X hoger dan de Beyond Meat Burger. Het totale resultaat (glyfosaat en zijn afgebroken AMPA) was 11,3 ppb. Moms Across America testte ook de Beyond Meat Burger en de resultaten waren 1 ppb.

“We zijn geschokt om te ontdekken dat de Impossible Burger volgens deze geteste monsters tot 11x hogere niveaus aan glyfosaatresiduen kan bevatten dan de Beyond Meat Burger. Dit nieuwe product wordt op de markt gebracht als een oplossing voor “gezond” eten, terwijl in feite 11 ppb glyfosaatherbicideconsumptie zeer gevaarlijk kan zijn. Van slechts 0,1 ppb glyfosaat is aangetoond dat het darmbacteriën vernietigt, dat is waar het bolwerk van het immuunsysteem ligt. Ik maak me ernstige zorgen dat consumenten worden misleid door te geloven dat de Impossible Burger gezond is. “

Recente rechtszaken hebben de banden van Roundup met kanker aangetoond. Met het opbouwen van aansprakelijkheden gerelateerd aan kankergevallen, zijn de investeringen in Roundup Ready GMO-soja blindheid voor de markt.

Of de hoop dat het voor de gek houden van consumenten Bayer / Monsanto kan redden.

Er is nog een ontologische verwarring met betrekking tot nepvoedsel. Terwijl beweren weg te komen van vlees, gaat “nepvlees” over het verkopen van vleesachtige producten.

Pat Brown verklaart “we gebruiken genetisch gemanipuleerde gist om heem te produceren, het ‘magische’ molecuul dat vlees naar vlees laat smaken – en maakt de Impossible Burger het enige plantaardige product dat de heerlijke explosie van smaak en aroma levert waar vleesetende consumenten naar hunkeren. “

Ik had gedacht dat het plantaardige dieet voor veganisten en vegetariërs was, niet voor vleesliefhebbers.

Big Food en Big Money drijven de Fake Food Goldrush aan

Inderdaad, de promotie van nepvoedsel lijkt meer te maken te hebben met het nieuw leven inblazen van de falende ggo-landbouw en de junkfoodindustrie, en de bedreiging ervan door het toenemende bewustzijn en bewustzijn overal dat biologisch, lokaal, vers voedsel echt is voedsel dat de planeet en onze gezondheid regenereert. Als gevolg hiervan zijn de investeringen in “plantaardige voedingsbedrijven” gestegen van bijna 0 in 2009 tot $ 600 miljoen in 2018. En deze bedrijven zijn op zoek naar meer.

Pat Brown verklaart: “Als er één ding is dat we weten, dan is het dat wanneer een oude, onbewijsbare technologie een betere technologie tegenspreekt die voortdurend kan worden verbeterd, het slechts een kwestie van tijd is voordat het spel voorbij is.” Hij voegde eraan toe: “Ik denk dat onze investeerders dit zien als een kans van $ 3 biljoen.”

Dit gaat over winst en controle. Hij, en degenen die op de Fake Food Goldrush springen, hebben geen waarneembare kennis, of bewustzijn over, of mededogen met levende wezens, het levensweb, noch de rol van levend voedsel bij het weven van dat web.

Hun plotselinge bewustwording van “plantaardige diëten”, waaronder GMO-soja, is een ontologische schending van voedsel als een levend systeem dat ons verbindt met het ecosysteem en andere wezens, en duidt op onwetendheid over de diversiteit van culturen die een diversiteit aan planten hebben gebruikt in hun diëten.

Ecologische wetenschappen zijn gebaseerd op de erkenning van de onderlinge verbindingen en verwevenheid tussen mens en natuur, tussen verschillende organismen en binnen alle levende systemen, inclusief het menselijk lichaam. Het is dus geëvolueerd als een ecologische en systeemwetenschap, niet als een gefragmenteerde en reductionistische. De voeding is geëvolueerd naargelang het klimaat en de lokale biodiversiteit die het klimaat toelaat. De biodiversiteit van de bodem, van de planten en ons darmmicrobioom is één continuüm. In de Indiase beschaving zijn technologieën hulpmiddelen. Instrumenten moeten worden beoordeeld op ethische, sociale en ecologische criteria. Tools / technologieën zijn nooit gezien als zelfreferenties. Ze zijn beoordeeld in de context van een bijdrage aan het welzijn van iedereen.

Door nepvoedsel, evolutie, biodiversiteit en het web van het leven wordt geherdefinieerd als een “oude onbewijsbare technologie”, onwetendheid over de geavanceerde kennis die is ontwikkeld in diverse landbouw- en voedselculturen in diverse klimaten en ecosystemen om de biodiversiteit in stand te houden en te vernieuwen, de ecosystemen, de gezondheid van mensen en de planeet.

Het Eat Forum dat een rapport uitbracht dat probeerde de wereld een monocultuur dieet van chemisch gekweekt, hyperindustriaal verwerkt voedsel op te leggen, heeft

een partnerschap via FrESH met de junkfood-industrie en Big Ag zoals Bayer, BASF, Cargill, Pepsico onder anderen.

FRESH's Junk-medewerkers
FRESH’s Junk-medewerkers

Nepvoedsel bouwt dus voort op anderhalve eeuw voedselimperialisme en voedselkolonisatie van onze diverse voedselkennis en voedselculturen.

Big Food en Big Money zitten achter de Fake Food Industry. Bill Gatesen Jeff Bezos financieren startups.

We moeten onze voedselculturen en onze geest van voedselimperialisme dekoloniseren

Het industriële westen is altijd arrogant en onwetend geweest over de culturen die het heeft gekoloniseerd. “Fake Food” is slechts de laatste stap in een geschiedenis van voedselimperialisme.

Soja is een geschenk van Oost-Azië, waar het al millennia lang een voedsel is. Het werd alleen gegeten als gefermenteerd voedsel om de ‘anti-voedingsfactoren’ te verwijderen. Maar onlangs heeft ggo-soja een soja-imperialisme gecreëerd, waardoor plantendiversiteit wordt vernietigd. Het gaat door met de vernietiging van de diversiteit van rijke eetbare oliën en plantaardige eiwitten van Indiase dals die we hebben gedocumenteerd.

Vrouwen uit de sloppenwijken van India riepen me op om onze mosterd terug te brengen toen GMO-sojaolie in India werd gedumpt en lokale oliën en koudperseenheden in dorpen illegaal werden . Dat is toen we begonnen met de “sarson (mosterd) satyagraha” om onze gezonde koudgeperste oliën te beschermen tegen het dumpen van hexaan-geëxtraheerde GGO-sojaolie. Hexaan is een neurotoxine.

Terwijl Indiase boeren wisten dat pulsen stikstof vastleggen, industrialiseerde het westen de landbouw op basis van synthetische stikstof die bijdraagt ​​aan broeikasgassen, dode zones in de oceaan en dode bodems. Terwijl we een diversiteit aan “dals” aten in onze dagelijkse “dal roti”, reduceerden de Britse kolonisten, die geen idee hadden van de rijkdom van de voeding van peulvruchten, ze tot dierlijk voedsel. Chana werd kikkererwt, gahat werd paardengram, tur werd duivenerwt.

We staan ​​op de afgrond van een planetaire noodsituatie, een noodsituatie op het gebied van de gezondheid, een crisis in het levensonderhoud van boeren. Fake Food versnelt de haast om in te storten. Echt voedsel geeft ons de kans om de aarde, onze voedseleconomieën, voedselsoevereiniteit en eetculturen te verjongen. Door echt voedsel kunnen we onze eetculturen en ons bewustzijn dekoloniseren. We kunnen ons herinneren dat voedsel leeft en ons leven geeft.

Boycot GMO Impossible Burger. Maak tofu. Cook Dal.

Als dit artikel nuttig voor u was, overweeg dan om het met uw netwerken te delen.

Vandan Shiva

Liefs Yvonne ❤️

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *