Natuur

Zijn wij Nomaden

IK keek laatst een filmpje van Erik Scherder je weet wel de bekende Neuropsycholoog van de televisie, over hoe belangrijk bewegen is voor je brein en je immuunsysteem. Het is zelfs van levensbelang en nou weten we eigenlijk best wel hoe belangrijk bewegen voor je is. Maar de mens is ook van nature lui, want wanneer het niet nodig is dan doe je ook niets, dat heeft namelijk ook een bewezen functie en dateert vanuit de oermens dat je zuinig moest omgaan met je energie ( je weet immers maar nooit wanneer je moest vluchten voor een gevaarlijk roofdier of je wist niet wanneer je volgende maaltijd zou zijn, drie keer per dag eten op een bepaald tijdstip bestaat niet in de natuur!) en lopen van het ene gebied naar het andere om je voeding bij elkaar te scharrelen beperkte het teveel aan energie verbruik, het was natuurlijk belangrijk om te overleven. Maar in de huidige tijd van vandaag en onze moderne leefstijl, waar voedsel op elke hoek van de straat te koop is is lui zijn nu juist weer een gevaar voor onze gezondheid, je weet wel wat obesitas voor onze gezondheid doet.

Maar goed waar wil ik heen met dit gesprek. Oh ja…maar nu met Corona ( of welke virus dan ook ) die ons alweer een heel jaar in de greep heeft, waardoor het juist extra belangrijk is om je immuunsysteem op orde te hebben en we constant worden verteld ( Gelet op de borden langs de snelweg ‘ blijf thuis’) dat we dus maar vaak thuis moeten blijven vind ik dat erg tegenstrijdig. Okay, ik ben wel van mening dat Nederland wel heel erg klein is met zijn 18 miljoen mensen en onze bescheiden natuur gebieden, eigenlijk is Nederland gewoon een hele grote stad! Maar toch, thuis blijven is geen optie en gaat ons ook niet echt helpen om het immuunsysteem te versterken, want tenslotte zijn mensen van nature Nomaden. Bewegen moet! Daarom was ik zo blij met het filmpje van Erik Scherder over bewegen en hoe belangrijk dat voor je is.

Nou zijn wij twee gelukkige mensen die de twee liefste honden van de wereld hebben waar we regelmatig mee op stap gaan…okay misschien zijn we wel wat bevooroordeeld want natuurlijk heb jij vast ook hele lieve honden hihi 🐕 maar ik bedoel daarmee, dat we juist proberen zoveel mogelijk op pad gaan. Thuis blijven doen wij dus allerminst.

Even een klein geschiedenis lesje die ik heb opgezocht over een nomadische leefstijl op het internet.


Het begrip nomaden duidt op personen die rondtrekken en geen vaste woon- of verblijfplaats hebben. Dit verschijnsel deed zich voor in de Prehistorie, voordat tijdens de Neolithische Revolutie de landbouw werd uitgevonden. Mensen trokken achter wilde dieren aan om in hun voedsel te voorzien.

Enkele historische voorbeelden van nomaden

Twee yurts van nomaden in Mongolië
Twee yurts van nomaden in Mongolië (CC0 – Pixabay – jackmac34)

De nomadische leefwijze was dominant in de Prehistorie (de tijd tot de uitvinding van het schrift rond 3300 v.Chr), speciaal in de periode voorafgaand aan de Eerste Landbouwrevolutie (ca. 12.000-10.000 v.Chr.). Tot die tijd trokken jagers-verzamelaars rond, achter rendieren en mammoeten aan om op ze te jagen en om voedsel te verzamelen. Deze levensstijl veranderde toen na de uitvinding van de landbouw dorpen en steden ontstonden. Hierdoor ontwikkelden mensen, eerst in het Midden-Oosten en later ook in Europa, een zogenoemde sedentaire levensstijl: ze bleven op dezelfde plek wonen. Dit was nodig om aan landbouw en veeteelt te kunnen doen.

Ook na de Neolithische Revolutie bleven nomaden bestaan. Voorbeelden van nomadische volken uit bijvoorbeeld de Oudheid, MiddeleeuwenVroegmoderne Tijd en ook de periode daarna zijn bedoeïenen, de Scythen, de Teutonen, de Hunnen, de Mongolen onder Dzenghis Khan & Timoer Lenk, zigeuners (Roma en Sinti) en de Samen (Lappen).

Bron: Historiek ( online geschiedenis magazine)

Daarmee wil ik zeggen dat bewegen zo belangrijk voor ons is naar buiten gaan voor de uiterst belangrijke en noodzakelijke beweging en daarnaast een frisse neus halen kan niet anders dan alleen maar goed voor je zijn. Bewegen moet en laten we niet doorslaan door enkel nog binnen te gaan zitten want dan slaan we de plank goed mis.

Dus doe eens lekker gek en begin vandaag nog met jou eigen nomaden wandeling. Maar natuurlijk wel met respect voor de natuur, dus blijf op de paden dan verstoor je het wildleven het minst en ruim je eigen troep op dus neem een zakje mee voor je eigen vuil en laat je hond aan de lijn. Je kan natuurlijk ook stads of strand wandelingen maken of op boerenlandwegen wandelen is ook heel leuk. En dan kan je daarna zonder enig schuldgevoel toch nog lekker bankhangen en genieten van die lange serie waar je al een tijdje naar uit hebt gekeken op netflix !

Liefs Yvonne ❤️

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *