Inspirerend Leven

Het maken van goede voornemens

Een ijskoude wind snerpt om het huis. De luchttemperatuur ligt nauwelijks boven het vriespunt. Het is bitterkoud en het water heeft bijna haar nulpunt bereikt. Het staat doodstil en wacht. Een vertraging in het leven, ik kijk achter de spiegel van mijn ziel…het is januari 2021.

Weet jij al hoe het komende jaar er voor jou uitziet? Welke voornemens heb je deze keer gemaakt? Deze maand kijken we achter de spiegel van de ziel. Met een lange lockdown in het vooruitzicht zijn we een beetje gestopt met vooruit plannen, misschien wachten we hoe het leven zich als een web voor ons ontvouwt en durven we bijna niet te kijken naar datgene wat zich aandient. De maand januari is koud en de vooruitzichten met een virus die zich maar niet laat bedwingen doet ons letterlijk bevriezen.

En toch ondanks de vele moeilijkheden die sommige van ons doet verstijven is het belangrijk om de rust te bewaren. Kijk maar eens naar buiten in de natuur. Als je nu in een winterbos loopt zie je de kaalheid van de grillige takken die ooit groen en uitnodigend waren. De tijd staat voor je gevoel even stil, maar heus ook deze moeilijke periode gaat weer voorbij en dan zal de zon weer in alle harmonie gaan schijnen.

Foto: Roxane Wouters

Gebruik deze tijd om orde op zaken te stellen, maak nieuwe voornemens. Ga serieus aan de slag met je voeding en leefstijl en probeer je immuunsysteem zo sterk mogelijk te maken zodat een virus geen kans krijgt. Ga wandelen in het park en neem alles in je op wat je om je heen ziet. Glimlach eens naar iemand die je niet kent. Knuffel je hond, kat of konijn eens extra. Januari is een maand waarin veel mensen door de lange donkere dagen depressief kunnen worden. Het geeft niks als je je eens niet fijn voelt of dat je je weer moe en lusteloos voelt. Het ontbreken van zonlicht zorgt ervoor dat we een lage vitamine D status hebben wat een weerslag heeft op je gemoedstoestand en je energie. Er tegen vechten heeft geen zin, accepteer dat de winter en de donkere dagen je in een natuurlijke rust , ‘noem het winterslaap’ brengt. Omdat we in Noord Europa leven is het wel verstandig om een extra vitamine D te nemen als de R in de maand is.

We leven in een grote jaarcyclus en de winter betekend ruimte om oude patronen los te laten, zodat we in de lente weer kunnen zaaien en alle bloemen weer kunnen open bloeien. Nog even geduld, de tijd tikt langzaam voorbij. Je mag best wel eens even rustig aan doen en af en toe een flinke huilbui mag ook best…adem in…adem uit! En uiteindelijk komt alles weer helemaal goed!

Foto: maria cassagne

Ik wens iedereen een gelukkig nieuwjaar!🙏

Yvon ❤️

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *