Inspirerend Leven

De donkere dagen van December!

De maand december neemt ieder jaar in onze jaarcyclus weer een bijzondere plaats in. De dagen worden steeds korter. De nachten steeds langer. Langzaam wandelen we af op langste nacht van het jaar, het moment van de Winterwende op 21 december. De donkere dagen voor kerst is een feit!

En op de een of andere manier lijkt het wel of we met z’n alle extra bezig zijn met het versieren van ons huis, want hoe meer lichtjes hoe beter. Dat zal zeker te maken hebben met de donkere dagen maar ook met het eigenaardige jaar 2020 waarin we zoveel te verduren hebben door het virus Corona.

We hebben waarschijnlijk toch meer en meer behoefte aan wat extra licht en gezelligheid. Een lichtpunt in deze donkerste tijd van het jaar! Een prachtig versierde kerstboom die als je buiten in de vrieskou loopt haar lichtjes mooi door het raam laat schijnen. Een teken van hoop voor het nieuwe leven. Een betoverend symbool om even bij stil te staan. Het lijkt erop dat we er allemaal meer behoefte aan hebben.

Ook ik heb mijn boom op een mooie plek in de huiskamer staan, er hangt dit jaar zelfs een nieuwe kerstsok aan de schoorsteenmantel, want jawel een nieuw gezinslid, mijn kleinzoon ” Zane” viert dit jaar voor het eerst de kerst met ons mee!

foto: Unsplash

Eigenlijk heb ik niet eerder naar de symboliek van kerstmis gekeken, maar dit jaar heeft me toch meer laten nadenken over oude gebruiken en traditionele feesten, en wat zijn de betekenissen eigenlijk van zulk soort feesten. Ik heb bijvoorbeeld opgezocht wat nou het doel is van het optuigen van een kerstboom. Veel van de symboliek schijnt verloren te zijn gegaan. En toch trekken we er weer ieder jaar een hele zaterdag op uit om de mooiste, de groenste of de zilverste boom te kiezen.

Van zolder worden de ballen en lichtjes weer te voorschijn gehaald en een hele middag wordt zorgvuldig besteed aan het versieren van de boom met de lichtjes de ballen en de kerstkransjes. De versiering van de boom een hoogtepunt van de donkere decembermaand. Op de een of andere manier brengt het gezelligheid in huis. Warmte. Licht en saamhorigheid.

Foto: unsplash

Het versieren en verlichten van bomen zoals we die nu kennen wordt pas sinds 1820 gedaan zo schijnt het, en stamt uit Duitsland. Eigenlijk niet eens zo gek lang geleden De versierde bomen waaide van daaruit over het Europese continent. In 1840 kreeg Koningin Victoria eenzelfde idee. Toch is het vereren van bomen veel ouder dan dit. Hievoor moeten we terug naar de natuurvolken van voor onze jaartelling. Terug naar de Germanen, Kelten en Saksen. Deze volkeren leefden volledig in balans met de natuur. Zij waren ervan afhankelijk en zagen de wereld om zich heen in symbolieken. De wintertijd was voor hen een tijd van uiterlijke stilstand en innerlijke groei. De decembertijd was met haar winterwende op 21 december de donkerste periode van het jaar. De natuur had overal haar persoonlijke masker laten vallen. De energie van de zon was er niet meer. Alle bladeren waren van de loofbomen gevallen, met een uitzondering: De Naaldboom oftewel onze eigen dennenboom! Dit was een boom die groen bleef, hoe donker de wereld om haar heen ook. Daarmee werd zij een boom van hoop op nieuw leven.

Oh dennenboom, oh dennenboom, wat zijn je takken wonderschoon…🎵🎶 🎄

Ik vind het best leuk om een beetje de symboliek te leren kennen achter onze versier drift tijdens de donkere dagen voor kerst. En een beetje meer saamhorigheid kunnen we nu best gebruiken in deze uitdagende en donkere dagen. Ben jij een uitbundige kerstvierder of vindt je een klein kerststukje op je tafel meer dan genoeg versiersel. Laat het gerust weten in de comments 😉

Foto: R.B

Zo! Ik wandel nog even verder op mijn geliefde strand in Hoek van Holland en als ik straks thuiskom geniet ik intens van mijn uitbundig met lichtjes versierde huis en natuurlijk een kop warme cacao!

Liefs Yvon ❤️

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *