Schilderijen

Een nieuwe aarde

Ik sta aan het begin van een nieuw werk, want zoals je kunt zien is dit schilderij nog lang niet af. Ik schilderde dit werk in 2020 aan het begin van de Corona pandemie. Maar opeens was de motivatie weg, dus ik maakte hem helemaal niet af, maar zette hem weg in een hoek van mijn atelier. Ik werd er eigenlijk een beetje droevig van als ik er naar keek. Dus hij stond al maanden weggewerkt en te verstoffen, ik was hem al haast vergeten. Tot ik van de week mijn schilder hoekje op ging ruimen en daar deze droevige maar toch ook krachtig begin van een schilderij zag staan, het leek haast activistisch, want wat doen wij moeder aarde eigenlijk aan, is dit geen ecocide 🤔 Ik moest denken aan Polly Higgins die ik een aantal jaar volgde en plotseling was overleden in 2019. Een hele krachtige vrouw die zich volledig inzette als advocaat van de aarde. En plotseling kreeg ik het gevoel Yvon ga er mee door, je hebt hem niet voor niets geschilderd en ja daar valt ook wat voor te zeggen. Dus ik pak de penselen weer op en ga vanaf nu weer verder met dit werk. Ik weet nog niet wat dit werk me zal brengen, maar ik hou jullie natuurlijk op de hoogte, dus hou mijn blog voor de laatste updates in de gaten.

Polly Higgins (GlasgowSchotland1968 – Stroud 21 april 2019[1]) was een Schotse advocate die zich als advocaat van de aarde inzette om ecocide internationaal strafbaar te maken.

Tijdens haar rechtenstudie raakte zij geïnspireerd door de Oostenrijkse ecoloog en kunstenaar Hundertwasser. Bij een bezoek aan hem leerde ze veel over de Europese ecocide beweging, die in Schotland nog in de kinderschoenen stond.

Na haar studie werkte Higgins bij verschillende rechtbanken in Londen. Ze verdedigde onder meer in een langdurig proces een man die tijdens een arbeidsongeval zwaar gewond was geraakt. Tijdens de verdediging van deze zaak, kwam bij haar het besef dat ook de aarde gewond geraakt is en dat ook zij daarom een sterke advocaat verdient.[2] Vanaf 2010[3] zet zij zich in om de wereld ervan te overtuigen dat ecocide thuishoort in het rijtje van misdrijven die internationaal berecht mogen worden:

zoals deze in 1998 zijn vastgelegd in het Statuut van Rome. Voor berechting van deze misdaden werd in 2002 het Internationaal Strafhof in Den Haag opgericht.

Als ecocide inderdaad wordt toegevoegd als misdaad die internationaal berecht mag worden, kan dit verstrekkende gevolgen hebben voor zowel regeringen als het bedrijfsleven.[4][5]

Higgins publiceerde in 2010 het boek Eradicating Ecocide, waarvoor ze in Engeland de publieksprijs ontving, in 2012 Earth is Our Business en in 2014 I Dare You To Be Great.

Bron: Wikipedia

Onder: Zoals je kunt zien ben ik weer een stukje verder met het schilderij. Zo heb ik de aarde weer helemaal opnieuw geschilderd, dus daar ben ik nu mee bezig en ik ben best tevreden met het resultaat tot nu toe.

Wordt vervolgd…🌎

Liefs Yvonne ❤️

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *