Wat doet een natuurvoeding adviseur eigenlijk


Voeding / woensdag, februari 19th, 2020

De naam zegt het eigenlijk al, een natuurvoeding adviseur geeft advies op maat die voor iedereen weer anders is. Want we zijn tenslotte niet allemaal hetzelfde en wat bij de een goed werkt, werkt voor de ander weer averechts. Maar in grote lijnen is het altijd wel voeding die zo weinig mogelijk bewerkt is het liefst zonder bestrijdingsmiddelen en die dicht bij de natuur staat.

Nou heb ik sinds een jaar mijn diploma op zak en ben ik officieel een geregistreerd natuurvoeding adviseur. Ik adviseer je dus over voeding op deze blog. Ik vind voeding en wat het met je lichaam doet ontzettend interessant en ben nog lang niet klaar met leren over deze ingewikkelde materie. Voeding kan je in blakende gezondheid doen verkeren maar het kan je ook afzwakken vooral als de vertering niet goed verloopt. Zoals ze weleens zeggen je bent niet wat je eet, maar je bent wat je verteert en opneemt. Daar wil ik dus mee zeggen dat, hoe gezond een voedingsmiddel ook kan zijn, als jij het enzym niet hebt om een bepaalt voedingsmiddel te verteren kan dat het lichaam veel stress geven en kan het je zelfs heel ziek maken. Volgens Hippocrates zit het immuunsysteem in de darmen dus is het van groot belang om deze darmen zo gezond mogelijk te houden. Voedselintoleranties kunnen dus zonder dat je dat door hebt veel schade aanrichten in je darmen, waardoor je poreuze darmen kunt krijgen en te grote eiwit fragmenten onverteerd in je bloed terecht kunnen komen. Als dit te lang doorgaat kunnen er allerlei ziekten de kop opsteken waaronder allerlei verschillende auto immuunziekten.

Kan het zo simpel zijn om een gezond leven te leiden als we zo natuurlijk mogelijk eten. Dat zeg ik niet, we worden nu eenmaal elke dag verleid zodra we de supermarkt in lopen en wie de hele dag hard gewerkt heeft grijpt nu eenmaal sneller naar gemaksvoeding. Wat je wel kan doen is proberen om voeding te eten die zo min mogelijk bewerkt is en dicht bij de natuur staat, want dat herkent je lijf. Zoals groenten, fruit, granen noten en zaden. Maar nog veel belangrijker luister naar wat je lichaam je vertelt. Heb je pijn in je gewrichten of een opgeblazen gevoel of hoe ziet je ontlasting eruit en hoe is je energie. Dat zijn allemaal pijlers of je je eten wel of niet goed verteerd. Let op voedsel intoleranties! Het is veel belangrijker om iets uit je voedingspatroon te halen, dan dat je er iets aan toevoegt omdat dat misschien je kwaal zal verhelpen. Het maakt niet uit of het een super gezond voedingsmiddel is , als je het niet verteert dan is het zelfs schadelijk voor je! Je moet het zo zien: als jij een wondje op je hand hebt en je slaat daar elke dag met een hamer op dan zal dat wondje niet snel genezen, maar haal je de hamer weg dan zet de genezing in. Zo is dat ook met voeding, als jij bijvoorbeeld een intolerantie voor gluten hebt en jij blijft maar elke dag tarwebrood eten dan zal het slijmvlies in jou darmen steeds verder verzwakken en niet beter worden met alle gevolgen van dien. Mijn advies is dan ook kijk naar je lichaam hoe voel je je als je gegeten hebt, maar kijk vooral ook naar de volgende dag want dan zal je de uitwerking merken van wat je gisteren hebt gegeten .

Ik wens je veel wijsheid toe maar bovenal blijf genieten van je eten.

Liefs Yvonne x

Foto’s zijn van: Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *