Natuurvolken


Natuur / donderdag, februari 6th, 2020

Leven volgens het ritme van de natuur, is dat nog mogelijk in onze tijd. Hoe leefde een traditioneel volk uit de oudheid zoals bijvoorbeeld de Kelten eigenlijk in Nederland. Soms is het wel eens goed om stil te staan bij de seizoenen in de natuur.

Ieder jaar kun je ze verdelen in vier verschillende periodes: we kennen de lente, de zomer, de herfst, en de winter. Het klimaat in Nederland is gematigd en is dus een zeeklimaat. Dat betekend dat de jaargetijden minder extreme temperatuursverschillen kent.

Alhoewel we de laatste jaren kunnen lezen hoe het klimaat over de hele wereld langzaam aan het veranderen is. We zijn te ver van de natuur af gaan staan. Hoe gingen onze voorouders eigenlijk met de seizoenen om.

De wortels van onze Noord -Europese cultuur ligt voor een groot deel in het Keltische gedachtengoed. Soms denk ik wel eens dat we weer opnieuw naar onze geschiedenis moeten kijken. Hoe kunnen we ons vandaag de dag nog handhaven in een voortrazende maatschappij waarin natuurlijke cycli vervaagd zijn. Zoals ik al eerder zei, stilstaan bij de seizoenen van de natuur.

Vandaag zag ik op het nieuws dat het ongelofelijk slecht gaat met de natuur. In de krant stond zelfs geschreven WNF slaat alarm: het gaat slechter dan ooit met de natuur in Nederland. Eerlijk? Ik sta er niet van te kijken. Daarnaast was het me al veel langer opgevallen dat er steeds minder vogels zijn. Ook hoor je steeds minder vogels fluiten.

Het meest is de biodiversiteit afgenomen in agrarisch gebied en op de hei. Maar weinig mensen weten hoe rijk het boerenland rond 1900 was aan vlinders, andere insecten en akkerkruiden, schrijven de onderzoekers.

Er moet heel wat veranderen wil de natuur zich kunnen herstellen, maar hebben we het ervoor over om een stap terug te doen en weer te gaan leven volgens de wijsheid van de natuurvolken. Ik hoop het, maar we zullen het zien…

Liefs Yvonne x

( Foto’s zijn van Unsplash)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *