Het belang van goede voeding


Voeding / dinsdag, augustus 6th, 2019

Goede voeding doet veel meer dan je lichaam voorzien van de brandstoffen die je nodig hebt voor de productie van energie en lichaamswarmte. Iedereen weet zo’n beetje wel dat je lichaam voeding nodig heeft als vorm van brandstof, zoals een auto benzine nodig heeft. Ook zal het je bekent zijn dat je lichaam bouwstoffen gebruikt om te kunnen groeien en zichzelf te kunnen herstellen. Maar over de vele andere functies van voeding is vaak weinig bekent.

Om de vele taken van voeding te kunnen begrijpen, moet je weten dat ons lichaam in feite een zeer gecompliceerd systeem is. Als je lichaam systeem goed functioneert, dan voel je je over het algemeen prettig en energiek. Je wordt niet gemakkelijk ziek, want het organisme kan zich met succes tegen uiteenlopende ziekteverwekkers verdedigen.

Je lichaamssysteem is opgebouwd uit organen en lichaamsstelsels. Enkele voorbeelden van organen zijn: de longen, het hart, de bloedvaten, de maag, de lever. De organen werken samen in het lichaamsstelsel, zoals het

zenuwstelsel, het ademhalingsstelsel, de bloedsomloop en de spijsvertering. Tegenwoordig functioneert het lichaamssysteem van veel mensen niet optimaal; men is vatbaar voor infecties en kampt vaak met een kwakkelende gezondheid. Velen hebben te lijden onder een of meer chronische aandoeningen. Men voelt zich vaak moe en lusteloos en heeft niet voldoende energie om optimaal aan het leven te kunnen deelnemen.

De belangrijkste oorzaak voor deze slechte gezondheidstoestand is in de meeste gevallen: een voortdurende tekortschietende voeding. De normale dagelijkse voeding bevat in deze tijd namelijk wel de stoffen die nodig zijn als brandstof en bouwmateriaal, maar niet in voldoende mate de vele andere substanties die je lichaamssysteem nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.

Voor uiteenlopende lichaamstaken zijn specifieke, directe of indirect uit voeding verkregen moleculen nodig. Tot deze taken behoren:

  • bescherming van alle onderdelen van je lichaamssysteem tegen schadelijke invloeden.
  • het op het juiste moment op gang brengen van uiteenlopende gebeurtenissen in het organisme.
  • het zorgen dat zulke gebeurtenissen weer stoppen zodra dat nodig is.
  • het regelen van allerlei lichamelijke processen.
  • het opslaan van informatie.
  • het verzorgen van de communicatie tussen de vele onderdelen van het systeem.

Je lichaam kan alleen goed functioneren als het kan beschikken over voldoende hoeveelheden van alle benodigde moleculen. Alle door je lichaamssysteem gebruikte moleculen moeten uit je voeding beschikbaar komen. Dat geldt ook voor de vaak gecompliceerde moleculen die je organisme zelf maakt, want deze eigen productie is alleen mogelijk als de onderdelen ervoor uit je voeding is gehaald. Vandaar dat de kwaliteit van je voeding zo enorm belangrijk is voor je gezondheid.

Toen het duidelijk werd hoe belangrijk de rol van allerlei moleculen voor het goed functioneren van je lichaamssysteem wel is, werd een nieuw woord bedacht: orthomoleculair. Deze term, werd geïntroduceerd door tweevoudig Nobelprijs winnaar prof. Dr Linus Pauling. Orthomoleculair wil zeggen: bijdragen aan een goede beschikbaarheid van alle moleculen die het lichaamssysteem nodig heeft.

Het is dus echt de moeite waard om het belang van goede voeding serieus te nemen. Natuurlijk kan je ook weleens lekker uit de band springen, je lichaam is ook daar goed tegen bestand en het leven moet tenslotte ook leuk blijven. Zolang je het grotendeels maar voorziet van de juiste voedingsstoffen, komt alles goed!

Liefs Yvon xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *