Hoe hou je je bloedsuikerspiegel zo constant mogelijk


Voeding / dinsdag, juni 4th, 2019

Door bewust te kiezen uit bepaalde koolhydraten en het gebruik van koolhydraten te beperken is het mogelijk je bloedsuikerspiegel zo constant mogelijk te houden. Het snelle koolhydraat witte suiker zou je best helemaal moeten schrappen uit je voedingspatroon. Niet alleen vanwege de invloed op de bloedsuikerspiegel, maar ook om ons immuunsysteem niet te laten ondermijnen. Wees daarom ook voorzichtig met alle vervangende suikers.

Koolhydraten met vezels houden de bloedsuikerspiegel meer constant. alhoewel niet iedere vezel bron dezelfde reactie geeft. Zo geven groenten bijvoorbeeld veel minder reactie op de bloedsuikerspiegel dan fruit. Brood geeft meer reactie dan fruit, vooral een boterham met kaas! Eiwitten en vetten hebben geen invloed op de bloedsuikerspiegel, tenminste als er niet teveel aan vet gegeten word, want dan volgt wel een reactie. Overigens waar je niet zo snel aan zult denken is koffie, koffie heeft ook een flinke invloed op de bloedsuikerspiegel, daardoor ontstaan schommelingen die uiteindelijk voor vermoeidheid zorgen.

Wat kun je nog eten?

Regelmatig hoor ik mensen zeggen “Wat kun je dan nog eten?” Er blijft zo weinig over! Eigenlijk zou je eens een dagboekje moeten bijhouden, wat je zoal op een dag eet. Dan zie je vaak weinig variatie. Voor ontbijt brood met beleg, als lunch brood met beleg. Het is maar hoe we het willen bekijken en vooral wat we gewend zijn.

Ik geef je wat basis voedings adviezen uit de orthomoleculaire basisvoedings patroon. Hopelijk kan je daar iets mee.

  • Geen suiker en een beperkt gebruik van natuurlijke suikers.
  • Vermijd producten waarin suiker zit
  • Vermijd kant -en- klaar producten en frisdrank
  • Beperk alcohol, koffie, zwarte thee, chocolade en vruchtensappen
  • Water, bieten(nitrietrijk), wortelsap en andere groentensappen zijn aan te raden.
  • Maximaal drie maaltijden per dag
  • Tijdens de maaltijden weinig drinken en tot minimaal een halfuur na de maaltijd niet drinken.
  • Fruit kan je het best vijftien minuten voor een maaltijd en niet tijdens of na de maaltijd nemen. Niet meer als 1 of 2 porties fruit
  • Volkorenrijst, gierst en boekweit zijn bijzonder rijk aan mineralen en vezels, maar beperk het gebruik van granen en brood wel.
  • Het liefst zuurdesumbrood in plaats van gistbrood.
  • Beperk het gebruik van tarwebrood en andere tarwe producten.
  • Als variatie kan je eventueel roggebrood, speltbrood, haverbrood, zadenbrood of kiembrood nemen.
  • Denk bij broodbeleg aan tapenades, pesto, sesampasta (tahin), zonnebloempasta met alfalfa of avocado, of zelfgemaakte knolselderij-,wortel- of eiersalade op basis van extra vierge olijfolie of walnootolie.
  • Een stevig ontbijt van ongezoete muesli bestaande uit havervlokken, boekweitvlokken, rijstvlokken, gierstvlokken met soja, haver of amandelmelk. Eventueel biogarde yogurt.
  • Als je vlees of vis eet niet meer als 100 gram per persoon( vis niet combineren met nitraatrijke groenten, zoals spinazie of rode bieten!
  • Wissel vlees af met vis en vegetarisch!
  • Maximaal 20 gram kaas per dag (is een plakje), bijvoorkeur van de geit.
  • Vermijd het gebruik van koemelk!
  • Eventueel Kefir,karnemelk, magere yogurt of kwark.
  • Geen margarines kiezen, wel roomboter en extra vierge olijfolie, kokosvet.
  • Vermijd transvetzuren ( geharde plantaardige olie).
  • Veel groenten eten, vooral bladgroenten en koolsoorten, asperges, broccoli, bieten, knoflook, spruitjes, uien, witlof, alfalfa en andere kiemplantjes.
  • Eet niet teveel nachtschade, zoals tomaat, paprika, aubergine of aardappel.
  • Vooral voor vrouwen geldt het advies om rauwe nachtschade te vermijden.
  • Zoete aardappel is geen nachtschade en zorgt koud gegeten voor een goede zuurgraad in je darmen.
  • Eet met regelmaat rauwkost, bijvoorkeur voor de maaltijd.
  • Beperk citrusfruit
  • Kies fruit met een laag suikergehalte, zoals bessen, bramen en frambozen.
  • Maak vooral gebruik van verse kruiden.
  • Kies seizoensproducten, het bevat meer vitaminen en mineralen.
  • Gebruik minder zout door meer met kruiden te werken.
  • Peulvruchten zijn een voedzame eiwitbron, moeten wel gecombineerd worden met granen. Andere goeie eiwitbronnen zijn zaden en noten, liefst ongebrand en ongezouten. Ze kunnen in een maaltijd vlees en vis heel goed vervangen, net als paddestoelen.
  • Drink minimaal 1/5 of 2 liter water per dag en het liefst niet tijdens de maaltijd omdat het anders teveel je maagsap verdunt en dit maagsap is belangrijk om je eten goed te kunnen verteren als wel de slechte bacteriĆ«n buiten de deur te houden die met het eten naar binnen komen.

Ik hoop dat je met deze informatie wat uit de voeten kan. Je lichaam zal er dankbaar voor zijn.

Liefs Yvonne x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *